Földesi Lajos

 

1954-ben született Pakson. A Pécsi Zeneművészeti Konzervatórium elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte meg hegedűművészeti diplomáját, mely intézménynek 1982-től hegedűtanára, majd a hegedű tanszék docense. 1984-től a Szekszárdi Kamarazenekar alapító művészeti vezetője, mely a mai napig a régió egyetlen kamarazenekaraként a kulturális élet meghatározó szereplője. Közreműködésével a kamarazenekar többek között elnyerte a Szekszárd Város Kiemelt Művészeti Együttese címet. Ugyanebben az évben későbbi feleségével, Kocsis Andreával megalakították a Budapesti Hegedű-Hárfa Duót, mely néven Európa számos országában hangversenyeznek.

1989-től öt éven át alapító tagja a Budapesti Haydn Vonósnégyesnek, majd 1994-ben megalapítja az Instrumenta Nova Kamarazenekart.

Fenti együttesekkel 2 DVD-je és 13 CD-je jelent meg.

Vezetésével a kamarazenekar több tévé- és rádiófelvételen szerepelt, egy DVD-t, két önálló és két koncertfelvételes CD-t jelentetett meg. Közreműködésével a Kamarazenekar elnyerte a Szekszárd Város Kiemelt Művészeti Együttese címet és a Tolna Megyei Művészetekért Emlékplakettet, továbbá megkapta az Országos Veszprémi Kamarazenekari Fesztivál Nívódíjas Kamarazenekara címét.

A megye egyetlen kamarazenekarának a Szekszárdi Kamarazenekarnak az alapítója. A kezdetektől heti két alkalommal jár le Budapestről a zenekar próbáinak megtartására, a zenekar művészeti irányítására.