Nepp Dénes

 

Nepp Dénes népi iparművész, bőrdíszműves, szíjgyártó mester 1955. augusztus 5-én született Szekszárdon.

Érettségi után az 1910-es évekig visszanyúló családi hagyomány folytatása mellett döntött és így tanulta ki a szakmát. Miután szíjgyártó szakmunkás bizonyítványt szerzett, 1979-ben már kisiparosként tevékenykedett, ugyanebben az évben a mestervizsgát is letette. 

A szakma alapjait, szeretetét nagybátyjától, Csankó Zoltán szíjgyártó mestertől sajátította el.
A megszerzett tudását Ambach Antal – szintén szekszárdi – mester segítségével fejlesztette tovább, akitől az aprólékos, a részletekig terjedő igényességet vette át.
Alapelve a precizitás, alaposság, kifinomultság, szépérzék, illetőleg a magyar szíjgyártó hagyományok tisztelete. Ennek megfelelően a lószerszámait teljes egészében kézzel szabja és varrja, melyek csakis marhabőrből készülhetnek. Ezek készítése okozza számára a legnagyobb örömet. A kantár, a hátszíj, a nyakszíj, a húzó, a kápa, az istráng, a gyeplő, a farmatring külön-külön is egy-egy remekműként kerül ki a keze alól. A kifogástalan művekben, műalkotásokban minden munkafolyamat fontos. Az alapanyag kiválasztása, a minta megrajzolása, tökéletes szabása, vágása, az öltések milliméternyi pontossága, a bőr gyalulása, festése, szélezése, a sallangok fonása, s nem utolsósorban a türelem. Mind-mind része a végeredménynek, amelyben a gyakorlati használhatóság és az esztétikai érték ötvöződik. Legkevesebb 2 hónapos, de előfordul, hogy féléves munkát is megkíván egy-egy parádés, rézveretes és sallangos lószerszám kivitelezése.

Nepp Dénes a nagy kihívásokat jelentő, egyéni elképzelések megvalósításához is maximális szakmai felkészültséggel rendelkezik. 1984-ben Bárdos György világbajnok tőle rendelte meg azon lószerszámok pontos másolatát, amelyek Rudolf trónörökös lovain pompáztak a 19. század hetvenes éveiben.
Komoly sikernek tekinthető az is, hogy az ő keze által készített lószerszámokkal a kettes vagy négyes fogathajtó Európa-és világbajnok versenyzők (Kecskeméti László, Bárdos György,  Juhász László, Bozsik József, Johann Böhler - Németország) már 4 alkalommal szereztek világbajnoki aranyérmet. Méltán büszke arra, hogy még egyetlen versenyen sem szakadtak el az alkotásai és a lovakat sem törték fel. 

A mester Szekszárd belvárosában igényes, szép környezetben várja a vásárlókat és érdeklődőket.  Előzetes egyeztetés után nagyon szívesen tart csoportoknak „mesterség” bemutatót, az alkalmazottai is nála tanulták meg a mesterséget. Az üzletben míves  lószerszámok, derékszíjak, kutyafelszerelések, ostorok, tarisznyák, bőrtáskák, pénztárcák kaphatóak igen széles választékban, amelyek város marketing szempontból is kitűnő emlékek, ajándékok.
1984. évtől kezdve rendszeresen zsűrizteti munkáit. Egyéni exportjoggal rendelkezik.
Hazai és külföldi megrendelőivel szoros a kapcsolata, többségük visszajár hozzá, nemcsak érdeklődőként, vásárlóként, hanem barátként is.

Magas színvonalú, igényes szakmai munkássága mellett mindenkor számíthat rá a város a szakmai és nagyrendezvények alkalmával. Jobbító szándékú észrevételeit és véleményét őszintén fogalmazza meg minden olyan helyzetben, fórumon, amikor az értékek, hagyományok teremtéséről, őrzéséről van szó. Közéleti és emberi megnyilvánulásai is tükrözik, hogy mélyen szívén viseli a város sorsát.

 Tagja az Országos Kisiparos Kézműves Tanácsnak. 1993-ban Népi Iparművész lett. 1996-ban Salzburgban képviselte a magyar kézműveseket. 2014-ben a Szekszárdi Települési Értéktárba bejegyzett nemzeti érték lett a nevéhez fűződő „sallangokkal díszített rézveretes szügyhám”, amely 2015-ben a Megyei Értéktárba is bekerült. 2015-ben elnyerte a Népművészet Mestere címet.

További elért eredményei, címei:

1984. Szíjgyártó és sportművészeti kiállítás 3. díj, Szilvásvárad

1985. Ipar Kiváló Mestere

1993. Kiállítás egy „Világ”-kiállításért című pályázat fődíja, Budapest

1995. Országos bőrműves pályázat 1. díj, Debrecen

1995. Aranykéz díj

1997. Pro Renovanda Cultura Hungariae alapítvány pályázat, bőr kategória 1. díj

1998. Közép-Európai Kézműves Fesztivál 3. díj, Pozsony

1998. Aranykéz IPOSZ kézműves szakmai díj

1998. Mesterségek ünnepe „Az Év Mestere” cím, Budapest

 Nepp Dénes szíjkészítő mester, a bőrdíszműves szakmák valamennyi ágában otthon van. Országos hírnevet, külföldi meghívást, legtöbb díjat és elismerést „míves” lószerszámaival szerzett magának és szülővárosának, Szekszárdnak. Ezzel is növelve városunk határon inneni és túli hírnevét.