Baky Péter

 

(sz.: 1950. november  29-én Budapesten)
1969-ben érettségizett a Magyar Képzőművészeti Gimnáziumban fotóillusztrátor szakon. 1977-ben diplomázott a Képzőművészeti Főiskolán mint festő, ahol egy év művészetképző után felkérték a fotóműhely vezetésére és a restaurátorok ilyen irányú képzésére. Itt dolgozott 1981-ig, amikor Tolna megyébe került. 1986-tól-1991-ig az Illyés Gyula Pedagógiai Főiskola vizuális tanszékén tanított rajzot, művészettörténetet és pedagógiát.

1992-től a Művészetek Házának igazgatója. Itteni munkája alapján felkérték a Ferencvárosi Pincegaléria művészeti vezetésére. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képzőművészek Szövetségének, a Magyar Grafikusművészek Szövetségének, a Festők Társaságának, a Vízfestők Társaságának,  a Tolna Megyei Képző- és Iparművészek Egyesületének, ez utóbbinak vezetője is.

1994-ben javaslatára alakult a VÍZ’P’ART Alapítvány, amely Tolna megye vizuális nevelését, képzőművészeti életét hivatott segíteni. 1994 óta titkára a HEREDITAS Alapítványnak.

Részt vett a szekszárdi II. világháborús emlékmű tervezésében és kivitelezésében.  A szekszárdi Borkút Baky Péter ötletei és tervei alapján készült.

1997-ben avatták a Kolping Iskola aulájába készített Keresztút című15 képből álló pannóját. Ő festette meg városunk díszpolgárainak portréit és a mai napon átadott történelmi pannót a Városháza épületében.

1978 óta 40 önálló kiállítása volt itthon és külföldön, de számos hazai és külföldi kollektív tárlaton is bemutatták alkotásait. 

Kiemelkedő szakmai, művészi munkájáért, a Művészetek Házának országos hírű kulturális intézménnyé fejlesztéséért és nem utolsósorban a megyében és városban élő művészek patronálásáért Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyűlése elismerésül Pro Urbe Emlékplakettet adományoz Baky Péternek a Művészetek Háza igazgatójának.