Új bizottsági struktúra

2021.04.28
 
A hatékonyság és a költségtakarékosság jegyében a korábbi öt helyett három állandó bizottság működésére tesz javaslatot Ács Rezső polgármester. Az előterjesztésről kikérte a közgyűlési frakciók véleményét is. Az Éljen Szekszárd érdemben nem válaszolt, a Fidesz-KDNP frakció pedig más módon osztaná újra a bizottságokat.
 
Az egyes bizottságok összetétele a polgármester javaslata szerint az alábbiak szerint alakulna:
 
1.)    Gazdasági és pénzügyi ügyekkel foglalkozó bizottság:
A bizottságba 3-3 fő delegálására lenne jogosult mindkét frakció. A bizottság hetedik tagjára a polgármester tenne javaslatot.
 
2.)    Humán ügyekkel foglalkozó bizottság:
A bizottságba 3-3 fő delegálására lenne jogosult mindkét frakció. A bizottság hetedik tagjára a polgármester javasolja, hogy a két frakció együttes javaslatot fogalmazzon meg.
 
3.)    Szociális, környezeti és fenntarthatósági ügyekkel foglalkozó bizottság:
A bizottság elnökének Zaják Rita önkormányzati tanácsnokot, független önkormányzati képviselőt javasolja a polgármester. A bizottságba mindkét frakció 2-2 fő delegálására lenne jogosult. A bizottság hatodik tagjára Zaják Rita önkormányzati tanácsnok, hetedik tagjára pedig a polgármester tenne javaslatot.
 
Ács Rezső polgármester sajtótájékoztatón elmondta, a bizottsági struktúra átalakításával tükröződne a 2019-es önkormányzati választás eredménye, mely az alábbiak szerint alakult:
Fidesz-KDNP: 12 219 szavazat
Éljen Szekszárd: 12 173 szavazat
 
diagram_valasztas_eredmeny.JPG
 
A 2019-es önkormányzati választás után a Fidesz-KDNP frakció 8, míg az Éljen Szekszárd frakció által delegált személyek 27 bizottsági helyet kaptak a korábbi három helyett felállított öt állandó bizottságban.
 
Ez gazdaságossági számítások szerint éves szinten 32 millió forinttal több kiadást jelentett a költségvetésnek, mint korábban, továbbá a polgármesteri hivatal egyes osztályai számára rendkívül nagy többletmunkát is eredményezett, amelyre tekintettel több jó szakember is a távozás mellett döntött.
 
Az új bizottsági struktúra felállításával megtakarított pénz az áprilisban létrehozott „újraindítási alapba” kerülne, melynek forrásaival a helyi családi, mikro- és kisvállalkozások járvány utáni újraindulását segítené az önkormányzat. Ezzel kapcsolatban a Korcsmár István vezette, vállalkozókból álló kerekasztal már elkészítette javaslatát a pályázati felhívásra, ez rövidesen meg fog jelenni – mondta Ács Rezső polgármester.
 
Az új struktúra magában hordozza annak lehetőségét is, hogy a legfontosabb döntések a bizottságoktól – főleg a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottságtól – visszakerüljenek a közgyűlés jogkörébe, így újra a nyilvánosság előtt mondják ki a végső szót a közérdeklődésre számot tartó ügyekben.
 
A bizottságokról a végső döntés napokon belül megszületik, a polgármester még Gyurkovics János alpolgármester és Zaják Rita tanácsnok véleményét is kikéri addig. Ha az Éljen Szekszárd frakció nem javasol tagokat, akkor a közgyűlés nevében a polgármester tölti majd fel a bizottságokat.
 
DSC_5601.JPG