A Duna szekszárdi térségét is érinti a szúnyoggyérítés

2020.06.15

A Duna középső és alsó szakaszán, 21 ezer hektárnyi területen folytatódik a héten a szúnyoggyérítés – tájékoztatott a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A következő napokban a folyó középső és alsó szakaszán – többek között – a Csepel-sziget településein, valamint a dunaújvárosi, a szekszárdi és a mohácsi térségben lesznek munkálatok. 

Kétféle módszert alkalmaznak a szakemberek. A „melegködképzéses" technológia főként növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a munka során keletkező köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé alkalmazható. Az úgynevezett ULV-eljárás során szintén apró cseppekben juttatják ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. Városias területeken elsődlegesen ezt az eljárást alkalmazzák. A felhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan és a hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A terv szerint június 16-án, kedden 3360, másnap 1285, míg 18-án 150, azaz összesen 4795 hektáron folytatnak földi kémiai védekezést a folyó Tolna megyei szakaszán.