Az otthoni virágkompozíciókra fókuszál az idei versengés

2020.05.18

A szervezőknek idén újra kellett gondolni a pályázati rendszert, hogy a hazai virág- és növényrajongók a 2020-as évadban se maradjanak nemes versengés és motiváció nélkül.

A lakosságnak szóló virágosítási pályázat célja, hogy jó minőségű fotókon keresztül mutassa meg, hogy milyen dísznövényeket, egynyári- és évelő virágokat, fűszernövényeket, dézsás növényeket ültettek közvetlen környezetükben az emberek, milyen növényekkel szépítik balkonjaikat, erkélyeiket, kertjeiket.

A pályázatot a Magyar Turisztikai Ügynökség (Továbbiakban: Szervező) kezdeményezi, a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny (Továbbiakban: VMO) értékelőbizottsági tagjaival, valamint a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével együttműködve.

 

Pályázati feltételek

A pályaműveket – kizárólag online regisztrációt követően – elektronikus úton lehet feltölteni a palyazat.viragosmagyarorszag.hu oldalra. Pályázni 2020. május 15. napján, vagy azt követően készült, a dísznövényeket, fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcstermő növényeket kiemelő, a kerti kompozíciót is bemutató balkonkerti/előkerti fotókkal és egy maximum 400 karakteres leírással lehet 2 kategóriában:

·   Legvirágosabb balkon

·   Legvirágosabb előkert

Csak saját, a pályázó által készített alkotás nevezhető. A pályázót terheli annak felelőssége, hogy a fotókon esetlegesen szereplő személyek hozzájárulásukat adták a felvétel elkészítéséhez és felhasználásához. Egy pályázó maximum 6 fotót küldhet be, a két kategóriában egyenként 3-3 darabot. Manipulált képek nem indulhatnak a pályázaton, de nem számít manipulációnak a szokásos fotográfiai korrekció (színek, tónusok, fényerő beállítása). A képek egyenként 1-6 MB méretűek lehetnek, JPG formátumban. Kérünk minden pályázót, hogy lehetőség szerint a fotók között legyen olyan, amely a teljes növénykompozíciót, tehát a teljes előkertet vagy erkélyt/balkont ábrázolja, valamint olyan is, amely annak részleteit mutatja meg. A pályázat lezárása után az internetes közönségszavazásra bocsátott, illetve a nyertes fotókra vonatkozó felhasználási jogokat a pályázók a Magyar Turisztikai Ügynökségre ruházzák annak érdekében, hogy ezen fotók a nagyközönség számára is bemutatásra kerülhessenek, a pályázó nevének feltüntetésével.

A pályázatok értékelése

A pályaműveket 6 tagú szakmai zsűri bírálja el. A zsűri a nyertes pályaműveket többségi szavazással választja ki a formai és tartalmi előírásoknak megfelelő pályaművek közül. A legjobbnak ítélt alkotásokból mindkét kategóriában 3-3 közönségdíj is kiosztásra kerül. Az eredményeket a palyazat.viragosmagyarorszag.hu, és a viragosmagyarorszag.hu oldalakon, valamint a https://www.facebook.com/viragosmagyarorszag/ oldalon tesszük közzé. A zsűri döntése ellen jogorvoslatnak nincs helye.

A bírálat során vizsgált szempontok: kertépítészeti kompozíció; korszerű növényalkalmazás, utcaképet javító érték, hazai nemesítésű egynyári fajták alkalmazása, kertészeti hagyományok ápolása, haszonnövények (fűszernövények, gyümölcstermő növények, zöldségnövények) korszerű alkalmazása, fenntarthatóság: anyagok újrahasznosítása, vegyes egynyári és évelő kiültetések, madárbarát kialakítás, esővízgyűjtés és hasznosítás, kreatív ötletek, egyedi megoldások.

Díjazás

A szakmai zsűri döntése alapján mindkét kategóriában tíz-tíz induló részesül díjban.

·  Kategóriánként 3-3 fődíjat osztunk ki, melyek díjazása egyenként 150 ezer forint értékű kertészeti utalvány.

·   Kategóriánként 7-7 tematikus díjat ítélünk oda, melyek díjazása egyenként 100 ezer forint értékű kertészeti utalvány.

A bírálat során keressük kategóriánként a legszebb kertépítészeti kompozíciót, a legszínesebb növénykavalkádot, a legkreatívabb egyedi megoldásokat, a legkorszerűbb fenntartható növényalkalmazást, a legínycsiklandozóbb (ehető növények, zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények) előkertet.

A legjobbnak ítélt alkotásokból mindkét kategóriában 3-3 közönségdíj is kiosztásra kerül kategóriánként, a zsűri által kiválasztott legfeljebb 50-50, közönségszavazásra bocsátott pályázat közül, melyek díjazása egyenként 100 ezer forint értékű kertészeti utalvány.

Egyéb díjak díjkategóriáktól, és a beérkezett pályázatok mennyiségétől függően:

szaktanácsadás neves díszkertészektől, a VMO szakmai grémiumának tagjaitól;

magyar formatervező által készített tematikus plakett, szobor, emléktárgy, illetve nívós porcelán dísztárgy (Zsolnay, Herendi, vagy Hollóházi kaspó, váza stb.);

belépőjegyek különböző turisztikai attrakciókba.

A zsűri tagjai:

Borbás Marcsi – a Virágos Magyarország verseny fővédnöke.

Bálint Gyuri bácsi – a Virágos Magyarország verseny szervezőbizottságának örökös tagja, Magyarország kertésze, kertészmérnök.

Orlóci László – a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke, a Füvészkert igazgatója, kertészmérnök.

Laczkó Mária – Hévíz Főkertésze, városüzemeltetési igazgató, kertészmérnök.

Szabó József – a Főkert korábbi igazgatója, kertészmérnök.

Báthoryné dr. Nagy Ildikó Réka – a Virágos Magyarország verseny nemzeti koordinátora, tájépítész mérnök, tanszékvezető.

 

Az előbírálatot a Virágos Magyarország verseny szakmai vezetői végzik.

Pályázati időszak: 2020. május 15. és július 1. között.

Bírálati szakasz: Július 2-13.

Közönségszavazás: Július 13-26.

Eredményhirdetés: 2020 augusztusában.